Pages

Pages

1971 - Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail)


   Η ΓΕΝΝΗΣΗ: Πιο παλιό από το Ιντερνετ

Το email είναι πιο παλιό κι από το ίδιο το Ιντερνετ - τουλάχιστον όπως το ξέρουμε σήμερα. Ο αμερικανός μηχανικός υπολογιστών Ρέι Τόμλινσον έγινε το 1971 ο πρώτος ηλεκτρονικός επιστολογράφος στον κόσμο, προσπαθώντας να διαπιστώσει αν μπορεί ένας υπολογιστής να στείλει μήνυμα σε έναν άλλον.
Μέχρι τότε, η αποστολή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ήταν δυνατή, αλλά μόνο στον ίδιο υπολογιστή - ο χρήστης έγραφε ένα μήνυμα το οποίο διάβαζε κάποιος που καθόταν αργότερα στο ίδιο μηχάνημα! Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο άρτι αποφοιτήσας από το ΜΙΤ Τόμλινσον προσελήφθη στην εταιρεία τεχνολογίας Bolt, Beranek & Newman. Βασική του δουλειά ήταν η ανάπτυξη εφαρμογών που θα χρησιμοποιούνταν στο ARPANET, το στρατιωτικό δίκτυο επικοινωνιών που αποτέλεσε τον πρόδρομο του Διαδικτύου.
Στον Τόμλινσον ανατέθηκε να κατασκευάσει ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων για υπολογιστές. Το κατάφερε τον Οκτώβριο του 1971, σε ηλικία 30 ετών. Το πρώτο email στον κόσμο ταξίδεψε σε απόσταση... ενός μέτρου μεταξύ δύο υπολογιστών. Ενα μικρό βήμα για το μήνυμα, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα, όπως θα έλεγε και ο Νιλ Αρμστρονγκ.