Ιστορία των υπολογιστών: 1944 - Η πρώτη υπολογιστική μηχανή Mark - I

1944 - Η πρώτη υπολογιστική μηχανή Mark - I

Χρονολογία κατασκευής: Το 1939 ξεκίνησε η υλοποίηση μιας υπολογιστικής μηχανής γενικής χρήσης. Η Ι.Β.Μ. χρηματοδότησε το έργο και το 1944 τέθηκε σε λειτουργία ο MARK-Ι.
Σε τι χρησίμευε ο υπολογιστής mark-1: Ο Mark I είχε τις εξής δυνατότητες:
- Δυαδική σχεδίαση
- Αποθηκευμένα προγράμματα
- Μνήμη
- Σχεδίαση πραγματικού επεξεργαστή
- Κώδικα μηχανής
- Πληκτρολόγιο
- Οθόνη
Ποιος τον κατασκεύασε: μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Χάουαρντ ‘Εικεν. Κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από υλικά που αποκτήθηκαν από το στρατιωτικό πλεόνασμα του βρετανικού στρατού μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο κατασκευάστηκε από διακόπτες ασυρμάτων αεροπλάνων.
Άλλες ενδιαφέρουσες  πληροφορίες:
Σε αντίθεση με τον ENIAC, ο Mark I έχει αποθηκευμένα προγράμματα, είναι δηλαδή ένας σύγχρονος υπολογιστής όσον αφορά τη φιλοσοφία του. Είναι ένας επεξεργαστής των 40 bits με μνήμη 32 λέξεων (32×40 = 1280 bits).
Σχεδιασμός και κατασκευή :  Η ASCC χτίστηκε από τους διακόπτες, ηλεκτρονόμοι, εκ περιτροπής άξονες και συμπλέκτες. Χρησιμοποίησε 765000 συνιστώσες και εκατοντάδες μίλια των συρμάτων, η οποία περιλαμβάνει έναν όγκο 51 πόδια (16 m) σε μήκος, οκτώ πόδια (2,4 m) σε ύψος και δύο πόδια (~ 61 cm) βαθιά. Θα είχε ένα βάρος από περίπου 10.000 λίβρες (4500 kg). Οι βασικές μονάδες υπολογισμού έπρεπε να συγχρονιστούν μηχανικά, έτσι ώστε να διοικούνται από ένα 50-πόδι (~ 15,5 εκ.) άξονας οδηγείται από πέντε ίππους (4 kW) ηλεκτροκινητήρα. Από την IBM Αρχεία: Το Automatic Sequence Controlled Calculator (Harvard Mark Ι) ήταν η πρώτη μηχανή λειτουργίας που θα μπορούσε να εκτελέσει αυτόματα υπολογισμούς καιρό. Ένα έργο που σχεδιάστηκε από τον Δρ Χάουαρντ του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Aiken, ο Mark I χτίστηκε από την IBM μηχανικούς σε Endicott, Νέα Υόρκη Ένα πλαίσιο χάλυβα 51 πόδια (16 μ) πολύ και οκτώ πόδια υψηλή πραγματοποιήθηκε την αριθμομηχανή, το οποίο αποτελείτο από μια αλληλένδετη πίνακα των μικρών ταχυτήτων , μετρητές, διακόπτες και κυκλώματα ελέγχου, όλοι μόνο μερικά εκατοστά σε βάθος. Η ASCC χρησιμοποιούνται 500 μίλια (800 χλμ) από σύρμα με τρία εκατομμύρια συνδέσεις, 3.500 multipole ρελέ με 35.000 επαφές, 2.225 μετρητές, διακόπτες 1.464 tenpole και σειρές από 72 προσθέτοντας μηχανές, το




Copyright © Ιστορία των υπολογιστών 4 ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ