Ιστορία των υπολογιστών: ΝΕΦΕΛΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - CLOUD COMPUTING

ΝΕΦΕΛΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - CLOUD COMPUTING

To Cloud Computing αποτελεί μια νέα προσέγγιση στον χώρο των κατανεμημένων συστημάτων που χρησιμοποιεί και κάποιες υφιστάμενες τεχνολογίες.
Σκοπός του είναι η παροχή πόρων με την μορφή υπηρεσίας στους χρήστες του συστήματος. Τέτοιοι πόροι είναι η υπολογιστική ισχύ (CPU), η αποθηκευτική δυνατότητα (storage) κ.ά.
Όταν ακούμε τη λέξη “cloud”, συνήθως στο νου μας έρχονται τα σύννεφα που ταξιδεύουν στον ουρανό και μερικές φορές φέρνουν βροχή. Σήμερα, η λέξη έχει αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα. Έχει γίνει συνώνυμο με το μέλλον του computing. Περί τίνος πρόκειται;




Με απλά λόγια, το cloud computing είναι ένα μέσο για online αποθήκευση δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά κατανέμονται σε πολλούς διακομιστές και σκληρούς δίσκους για λόγους ασφαλείας. Το άλλο δυνατό σημείο του cloud είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόσβαση σε αυτό είναι δυνατή από οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση στο Internet, όπως και από τις περισσότερες ψηφιακές κινητές συσκευές (iPhone®, Android®, Tablet, iPad®).
Με πολύ απλά λόγια το “cloud computing” είναι μία δομή, με την οποία μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση και να χρησιμοποιούμε web εφαρμογές χωρίς να τις διαθέτουμε στον υπολογιστή μας ή σε κάποια άλλη συσκευή που είναι διασυνδεδεμένη με το ίντερνετ. Σε αυτή τη δομή η εφαρμογή βρίσκεται σε ένα server και εμείς τη χρησιμοποιούμε χωρίς να χρειάζεται να την εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.

Πλεονεκτήματα cloud computing.

·                       Οικονομία.Αυτό είναι από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα του cloud computing. Το κόστος που μπορεί να έχει ένα λογισμικό ίσως να είναι απαγορευτικό για μία μικρή εταιρία. Με το “cloud” τα δεδομένα αυτά αλλάζουν καθώς η εταιρία δεν πληρώνει την εφαρμογή αλλά πληρώνει την χρήση της. Συνήθως σε cloud δίκτυα υπάρχουν πολλές δυνατότητες και “πακέτα” για την πληρωμή της χρήσης κάποιας εφαρμογής.
·                       Μεγάλος Αποθηκευτικός Χώρος.Η αποθήκευση των διαφόρων πληροφοριών είναι θέμα υψίστης σημασίας. Με το cloud computing έχουμε συνήθως όσο αποθηκευτικό χώρο θα χρειαστούμε.
·                       Πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει σύνδεση στο ίντερνετ.
·                       Πολύ μεγάλη ευελιξία.

Μειονεκτήματα του cloud computing.

·                       Ασφάλεια δεδομένων.Είναι λογικό κάποιες φορές να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα σε δικό μας τοπικό server και όχι στο cloud.
·                       Αυξημένη πολυπλοκότητα.Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε μία εφαρμογή αποθηκευμένη κάπου τοπικά,σε ένα δικό μας webserverκαι προσπαθούμε να την κάνουμε να επικοινωνήσει με μία άλλη στο cloud. Τα πράγματα εκεί γίνονται αρκετά περίπλοκα και πολλές φορές η λύση εκτός ότι δεν είναι προφανής , αποτυγχάνει.






Copyright © Ιστορία των υπολογιστών 4 ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ