Ιστορία των υπολογιστών: Φορητός υπολογιστής αφής - TABLET PC

Φορητός υπολογιστής αφής - TABLET PC

TABLET PC


Το Tablet PC είναι ένας φορητός υπολογιστής, τον οποίο χειρίζεστε με τη βοήθεια ενός ειδικού μολυβιού ή με το δάχτυλο. Ο χειρισμός του θυμίζει σημειωματάριο. Η εισαγωγή των στοιχείων πραγματοποιείται απευθείας μέσω της οθόνης. Πολλά Tablet PC διαθέτουν ειδικό λογισμικό για την αναγνώριση χειρόγραφης γραφής.



Λειτουργία:

 Το Tablet PC είναι στην ουσία ένας φορητός υπολογιστής, ο οποίος αποτελείται μόνο από μια οθόνη. Το Tablet PC δεν διαθέτει πληκτρολόγιο ούτε Touchpad, ενώ ο χειρισμός του γίνεται απευθείας μέσω της οθόνης. Το βάρος μιας τέτοιας συσκευής κυμαίνεται στο ενάμισι κιλό. Η οθόνη της είναι δέκα ιντσών.


Χαρακτηριστικά:

Το Tablet PC αποτελεί έναν πλήρη ηλεκτρονικό υπολογιστή με ενσωματωμένα ηχεία, σκληρό δίσκο, εσωτερική μνήμη, κάρτα βίντεο, κάρτα ήχου, συσσωρευτή, υποδοχές USB και σύνδεση δικτύου. Αρκετά συχνά, τα Tablet PC έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν κάρτες μνήμης, όπως είναι αυτές των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.
Τα Tablet PC διαθέτουν συνήθως κάποια ψηφιακή σύνδεση DVI ή αναλογική σύνδεση VGA, έτσι ώστε να μπορούν να συνδεθούν σε κάποια οθόνη.
Για λόγους εξοικονόμησης χώρου, τα Tablet PC δεν διαθέτουν συνήθως μονάδα εγγραφήςDVD. Για την εγγραφή DVD θα χρειαστεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε κάποια εξωτερική συσκευή εγγραφής DVD.

Διαφορετικοί τύποι:

Τα Tablet PC διατίθενται συνήθως στη μορφή Convertible. Η λειτουργικότητά τους αντιστοιχεί σε αυτήν ενός Notebook. Το Convertible διαθέτει και πληκτρολόγιο. Η οθόνη του μπορεί να περιστραφεί κατά 180 μοίρες. Μπορεί να διπλωθεί με την οθόνη προς τα πάνω και τοπληκτρολόγιο από κάτω, έτσι ώστε να μη φαίνεται, ενώ ο χειρισμός της συσκευής μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω ενός εργαλείου εισαγωγής, όπως είναι ένα ειδικό μολύβι. Ωστόσο, τα Convertible είναι σχετικά βαρύτερα και με μεγαλύτερο πάχος, λόγω του ενσωματωμένου πληκτρολογίου.
Το Slate αποτελεί άλλον έναν τύπο Tablet PC. Δεν διαθέτει πληκτρολόγιο. Η δομή του είναι σχετικά συμπαγής και το βάρος του μειωμένο. Τα Slate σάς παρέχουν εξαιρετικά μεγάλη ευελιξία, καθώς μπορείτε να τα μεταφέρετε άφοβα για να εκτελείτε τις εργασίες σας καθοδόν.
Οι Hybride, δηλαδή οι μικτοί τύποι, συνδυάζουν ιδιότητες των Convertible και των Slate. Τοπληκτρολόγιο μπορεί είτε να εξαφανιστεί κάτω από την οθόνη είτε να αποσυνδεθεί ακόμη και πλήρως. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει μόνο τρία μοντέλα Hybride στην αγορά. Όλα τους ήταν της εταιρίας Compaq/HP (TC1000, TC1100 και Compaq Concerto). Ωστόσο, η παραγωγή τους έχει σταματήσει πλέον.


Διαδίκτυο:

Για να μπορέσει το Tablet PC να συνδεθεί στο διαδίκτυο, διαθέτει ενσωματωμένο WiFi. 
Ορισμένα Tablet PC διατίθενται με Bluetooth, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου.

Copyright © Ιστορία των υπολογιστών 4 ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ